Trajnice

Riječ “trajnica” ima vrlo jasno jezično značenje, pa zbog toga svi mislimo da je samo posebi razumljivo na koje se to biljke odnosi. Taj termin je kod nas došao iz europskih zemalja s dužom tradicijom sađenja ukrasnih vrtova i parkova i doslovni je prijevod riječi “perena”.

 

Sve biljke za vrtove i parkove dijele se u nekoliko grupa:

– jednogodišnje cvijeće: mora se sijati i saditi svake godine, cvjeta, napravi sjeme i na kraju sezone ugine;

– dvogodišnje cvijeće: nakon sijanja prve godine napravi lisnu masu, sljedeće godine procvjeta, napravi sjeme i potom ugine;

– trajnice su zeljaste biljke koje na otvorenom prostoru, uz njima odgovarajuće uvjete, žive više godina…grmovi su drvenaste biljke, uglavnom nižeg rasta, bez izražene podjele na deblo i krošnju (grana se od površine zemlje ili iz zemlje izlazi odmah više izbojaka);

– drveće: to su drvenaste biljke s jasno uočljivim i odvojenim stablom i krošnjom, rasta višeg od 5 m.

 

Dakle, u vrtlarski pojam trajnice uključena je većina ukrasnih višegodišnjih biljaka naših vrtova, začinske i aromatične biljke, paprati, vodene biljke, ukrasne trave, kao i cvjetnice s lukovicama, podancima i gomoljima. Trajnicama ne pripada, osim već navedenog u podjeli, balkonsko cvijeće, a ni vrste koje se moraju uzgajati u posebnim uvjetima (staklenici, zatvoreni prostori…).

Današnje bogatstvo i raznovrsnost trajnica toliko je veliko da je moguće za svako mjesto u vrtu, ili javnoj površini, naći odgovarajuću biljku. Uz to može se zadovoljiti i svačiji estetski ukus.

Jedna od opće prihvaćenih zabluda je i to da vrt s trajnicama ne treba održavati. Samo se u prirodu ne treba upletati, a vrt, kao i sve što čovjek napravi, mora se održavati. Formiranje i održavanje svakog vrta odaje sliku svoga vlasnika. Prisutnost trajnica, posebno na javnim površinama, u Hrvatskoj je vrlo siromašna. U cijelom trendu približavanja razvijenoj Europi ni ovo područje ne bismo trebali zanemariti.

U našim parkovima i javnim nasadima, uz drveće i grmove, najčešće se susreću jednogodišnje cvjetnice, često nazivane i ljetnicama. Njih se mora svake godine iznova saditi s dosta truda,vremena i sredstava. Nasuprot tome u formiranje i održavanje površina s trajnicama, gledano na duže vrijeme, ekonomičnija su ulaganja rada i troškova.